Johan Briers

Johan Briers

NAAR GALERIE


 

Kent u het? Bijenwas? Zelf heb ik het ‘ontdekt’ in 2006, toen ik voor het eerst kennismaakte met encaustic art. Wat een verademing. Eindelijk een manier gevonden om me uit te drukken.   

Wat is dat eigenlijk, encaustic art?

Bijenwas in diverse kleuren wordt met behulp van elektrische apparatuur gesmolten, zoals een strijkijzer, warmteplaat of hete luchtpistool en wordt rechtstreeks aangebracht op papier, canvas of linnen. En wordt daarna verder uitgewerkt met bijvoorbeeld een spons, stijlpen of een messingpen.  

Zelf werk ik vooral op een zwarte achtergrond van papier/karton of doek. Zwart vind ik een mooie mystieke kleur en in combinatie met wit, zilver, geel, oranje, brons en goud, wordt het contrast benadrukt. 

Meestal zet ik met het strijkijzer een ‘vlek’ bijenwas op het midden van het papier of doek om te beginnen. Die ‘vlek’ werk ik dan uit met behulp van geometrische vormen, lijnen, figuren, cirkels en punten. Soms zitten er in het eindresultaat boodschappen, gedachten, gevoelens verborgen in de vorm van braille, morse of I Ching. 

Naar analogie van de beroemde woorden van James Bond 'Shaken, not stirred’ is het werk ‘Shaken, but not broken’ gemaakt. Het werk staat voor de tegenslagen in mijn leven, die me door elkaar hebben geschud, duizelig hebben gemaakt maar me ook ‘alive & kicking’ houden. Niet voor niets een werk waar ik trots op ben.

Een van mijn mooiste complimenten is dat mijn werk een eigen, unieke stijl heeft waardoor het zich onderscheidt. En ik vind het daarom geweldig om te horen dat Michael Bossom (één van de grondleggers van de moderne encaustic art) kijkend naar mijn werk 'Stja' zei: ‘Questioning, always questioning, and this invites us to question too ... thanks’.


 

Vindt u een bepaald werk mooi? Wilt u eens rustig kijken of dat past in uw omgeving? Geen probleem. Informeer via 06 23231386 of mail info@havemankunst.nl

Voor nu wens ik u veel genoegen bij het bekijken van mijn galerie. Heeft u interesse of wensen, laat het me dan weten via info@havemankunst. Want samen met u kijk ik dan graag of en zo ja, hoe we eea kunnen uitwerken.

Met vriendelijke groet,
Johan